FELDENKRAIS

" Leven is bewegen
  en beweeglijk zijn
  is levendig zijn
"

Moshe Feldenkrais

Moshe Feldenkrais (1904-1984) was een pionier op het gebied van beweging die zich richtte op de senso-motorische organisatie van het bewegen, het menselijk gedrag en leervermogen. Feldenkrais behaalde zijn doctoraal in de fysica aan de Sorbonne in Parijs en was een assistent van Joliot-Curie. Hij ontmoette Kano, de grondlegger van het judo en behaalde zijn zwarte band hierin.

In 1940 ging Feldenkrais naar Engeland en werkte gedurende de oorlogsjaren als onderzoeker en trainde mensen in zelfverdediging. In deze jaren speelde een oude knieblessure weer op en dit was dit aanleiding tot de ontdekking van zijn bewegingsmethode. In de jaren vijftig ging hij zich geheel wijden aan zijn werk met mensen en hun bewegingsmogelijkheden.

Hij ontwikkelde twee vormen van de naar hem vernoemde bewegingsmethode. Enerzijds bewust worden door bewegen, Awareness Through Movement, in de vorm van groepslessen. Anderzijds de individuele benadering door functionele integratie, Functional Integration. Uitgangspunten van Feldenkrais zijn hoe is het nu en hoe kun je zelf opnieuw leren de veelheid aan mogelijkheden van bewegen te benutten. Probeer eens met de nieuwsgierigheid van een kind te ontdekken wat er mogelijk is, wat je nu doet en of het anders kan.

Sitemap | Disclaimer | 2010 – 2014 © Vivid Care