Feldenkrais en fysieke klachten, pijn, spanning, stress

Veel fysieke problemen en klachten ontstaan door gebrek aan balans, onnodige inspanning en weinig of geen (zelf)bewustzijn. Een belangrijke rol is weggelegd voor een juist gebruik van je adem en het patroon van je ademhaling. In onze huidige maatschappij zijn er maar weinig mensen die zich bewust zijn van hun, vaak onnodige, (in)spanningen. Spanningen en pijn in nek, rug, schouders, borstkas werken door in de houding en zorgen voor een vicieuze cirkel waarbij de (spier)spanningen steeds groter worden. De pijnen, spanningen en stress worden gevoeld echter we zijn ons niet bewust hoe ze ontstaan en hoe we ze kunnen verminderen.

Bij rechtop staan of zitten denken de meeste mensen aan een houding waarbij de borst naar voren gericht is en de schouders naar achteren gericht zijn. Vanuit de Feldenkrais methode gezien zou het beter zijn als we kijken naar hoe een houding gemakkelijk en zonder inspanning vol te houden is.

Vrijer bewegen met Feldenkrais; Albatros zwevend in de lucht

 

Ons lichaam beweegt voortdurend en ook de houding is steeds aan verandering onderhevig. Een ontspannen lichaam zal zichzelf op een natuurlijke wijze aanpassen aan de zwaartekracht waarbij er steeds opnieuw een balans wordt gezocht met zo min mogelijk spierspanning. Spieren zijn bedoeld om onze botten, ons skelet te richten en om de noodzakelijke impulsen te geven om te kunnen bewegen in de wereld.


Met de Feldenkrais methode leer je met aandacht te bewegen en bewust je lichaam te voelen en om weer leren op een meer natuurlijke manier te bewegen.

Sitemap | Disclaimer | 2010 – 2015 © Vivid Care